Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 1.500 υπηρεσίες από τις περίπου 5.000 που έχει το κράτος, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι από 8,8 εκατ. ψηφιακές πράξεις που είχαν γίνει από τους πολίτες το 2018, το περασμένο έτος έγιναν 1,2 δισεκατομμύριο ψηφιακές πράξεις κάτι που σημαίνει αντίστοιχες ουρές σε γκισέ που γλίτωσαν οι πολίτες.
Πιερρακάκης: Το θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία πριν λίγα χρόνια να γίνει ψηφιακό το «γραφειοκρατικό βασίλειο» της Ελλάδας
Ο κ Πιερρακάκης εκτίμησε ότι θα χρειαστεί άλλη μία τετραετία, ώστε να μπορέσει να γίνει το κράτος πλήρως ψηφιακό. Δήλωσε πάντως ότι πριν κάποια χρόνια θα το θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία το να λέγαμε ότι θα μπορεί να γίνει μέσα σε δύο κυβερνητικές θητείες πλήρως ψηφιακό το «γραφειοκρατικό βασίλειο» της Ελλάδας.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν έχει ψηφιοποιηθει το χαρτί και οι φωτογραφίες, γι’ αυτό υπάρχουν ακόμα στίβες εγγράφων στα υποθηκοφυλακεία και τις πολεοδομίες.
Τόνισε πάντως ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που εξυπηρετούνται οι πολίτες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα φτάσουμε στο 100% της ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, αλλά όταν θα έχουμε φτάσει στο 99% θα μπορούμε να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική ψηφιοποίησης του κράτους.
Πρέπει να αναγνωρίζεται παντού η ψηφιακή ταυτότητα
Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών σχετικά με την ψηφιακή ταυτότητα, ο κ Πιερρακάκης τόνισε ότι είναι νόμος του κράτους, πρέπει να αναγνωρίζεται παντού ωστόσο μέχρι αυτό να γίνει κτήμα όλων, χρειάζεται κάποιο διάστημα.